Veelgestelde vragen en collecte tips
Wat is en doet Stichting Bootvluchteling?
Stichting Bootvluchteling zet zich in voor menswaardige en rechtvaardige behandeling van mensen op de vlucht die in Europa een nieuw thuis zoeken. Dat doen we heel praktisch door essentiële medische en psychosociale hulp te verlenen aan mensen op de vlucht aan de grenzen van Europa - op dit moment in Griekenland - en bij te dragen aan menswaardige opvang en humane leefomstandigheden voor mensen op de vlucht, door samenwerking, lokale belangenbehartiging en capaciteitsversterking van lokale organisaties. Daarnaast dragen we bij aan een eerlijk en werkbaar migratie- en asielbeleid, door belangenbehartiging in samenwerking met Nederlandse en Europese partners.
Wat is de actuele situatie op Lesbos?
Het aantal mensen dat verblijft in vluchtelingenkamp Mavrovouni op Lesbos is eind april 2024 ongeveer 3.000. Een flinke afname sinds het begin van het jaar toen ruim 5.500 mensen in het kamp verbleven: in korte tijd zijn veel mensen overgeplaatst naar kampen op het vasteland of zijn hun asielaanvragen versneld behandeld, in een poging ruimte te creëren in het kamp voor de grotere aantallen mensen die weer zullen aankomen nu de zomer nadert. Het aantal boten dat aankomt begint rap toe te nemen. Op dit moment ontvangen we zo’n 80 patiënten per avond in onze kliniek. Stichting Bootvluchteling is op dit moment de enige organisatie die medische en psychologische eerstelijns- en noodhulp verleent in het kamp. Veel andere hulporganisaties hebben hun werk moeten staken door gebrek aan financiering - ook in het afgelopen jaar verdween opnieuw essentiële zorg zoals zorg voor chronisch zieken en psychiatrische zorg. Dit maakt het beroep dat gedaan wordt op de zorg die wij bieden steeds groter.
Er zijn problemen met de voedselvoorziening, er is al sinds vorige zomer geen warm water en sanitaire voorzieningen zijn afgesloten of kapot, het kamp wordt voller en er wordt een enorm beroep gedaan op zowel de medische als de psychosociale hulpverlening.
Waarom deze wervingsactie?
De medische en psychologische zorg die we bieden aan de duizenden mensen op Lesbos is onverminderd nodig. Als wij ons werk moeten stoppen, kunnen duizenden mensen zich tot niemand meer wenden voor de zorg die zij zo hard nodig hebben. De huidige ontwikkelingen in Europa en ook in Griekenland bieden weinig uitzicht op verbetering van de situatie. We zetten alles op alles om de hulp die nodig is te kunnen blijven bieden. Daarvoor hebben we, naast de onmisbare inzet van ons team en de vele vrijwillige professionals die dit mogelijk maken, geld nodig.
Vandaar deze collecte actie. We weten dat er een enorm potentieel aan fondsenwervende mogelijkheden zit in de netwerken die onze vrijwilligers, donateurs en betrokkenen tot hun beschikking hebben. De collecte actie in 2023, waarbij ruim 120 vrijwilligers en anderen die het werk dat we doen een warm hart toedragen hun eigen netwerk mobiliseerden om te geven, bracht ruim € 87.000 op. Met jullie inzet lukt dat ook dit jaar, en geven we de zorg die we dagelijks bieden in onze kliniek in Mavrovouni een flinke boost!
Wij merken, net als andere organisaties die zich inzetten voor mensen op de vlucht in Griekenland en andere Europese grenslanden, dat het moeilijker wordt de benodigde fondsen te werven. Het lijkt alsof niet alleen de politiek maar ook veel mensen in Nederland en Europa de situatie aan de grenzen van Europa zijn gaan zien als een onvermijdelijke noodsituatie, of iets dat we onverschillig naast ons neer kunnen leggen. Zolang alle investeringen blijven gaan naar het steeds hermetischer afsluiten van de grenzen, ten koste van mensenlevens, verandert er niets. En blijft ons werk nodig. Met de toenemende aantallen mensen die aankomen en het hulpaanbod dat aan het verdwijnen is, is ons werk harder nodig dan ooit. En daarvoor hebben wij een flinke financiële injectie nodig. Daarom doen we nu een beroep op onze vrijwilligers en trouwe achterban, om ons te helpen het noodzakelijke geld bij elkaar te werven om ons broodnodige werk te blijven doen.
Waar wordt het geld voor gebruikt?
We doen ons werk met zo minimaal mogelijke middelen. De inzet van professionele vrijwilligers: artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers en support crew, vormt het hart van onze hulpverlening. Maar er blijven noodzakelijke kosten. In de eerste plaats de benodigdheden op locatie: de mobiele kliniek en medische middelen, medicatie, de locaties waar psychologische consulten en trainingen plaatsvinden en vervoer en onderdak voor het team van vrijwilligers. Daarnaast werken we op locatie met een klein team van coördinatoren, die zorgen voor aansturing, continuïteit en coördinatie, bijsturing wanneer de hulpvraag veranderd en afstemming met lokale autoriteiten (zoals het management van het vluchtelingenkamp) en andere, lokale en internationale, (hulp)organisaties. Vanuit Nederland zorgen we dat we blijven voldoen aan de, steeds complexere, wet- en regelgeving in Griekenland, waarborgen we de kwaliteit en relevantie van de zorg die we bieden, behartigen we de belangen van mensen op de vlucht op Europees niveau en in Nederland, stemmen af met collega-organisaties in het veld en zorgen we voor communicatie en het werven van de noodzakelijke fondsen.
Van wanneer tot wanneer loopt de collecte?
De collecte loopt van 1 juni tot en met 7 juni 2024, maar ook daarna is het nog mogelijk om je collectebus te delen en te doneren.
Tips en tricks collecte
- Uit ervaring weten we dat het delen van jouw collectebus via WhatsApp de meeste donaties oplevert. Bekijk daarvoor je collectebus op je mobiele telefoon en klik op het WhatsApp logo om je bus te delen.
- Heb je je collectebus gedeeld in een WhatsApp groep? Stuur na een paar dagen een korte herinnering. Bedank de mensen die doneren binnen dezelfde groep. Goed voorbeeld doet goed volgen.
- Deel je collectebus op sociale media, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter, om een breed netwerk te bereiken. Klik op de pagina van je bus op het logo van LinkedIn, Facebook of Twitter en deel zo gemakkelijk je bus op je sociale media. Uit ervaring weten we dat het delen van je collectebus op LinkedIn de hoogste donaties oplevert.
- Wist je dat je netwerk ook jouw bus kan delen? Vraag daarom of ze willen doneren én je collectebus willen delen. Zo bereik je nog meer mensen!
- Zorg dat je je collectebus altijd bij de hand hebt op je smartphone of door je QR-code te printen. Zo kun je altijd en overal collecteren. De button om je QR-code te downloaden vind je op de pagina van je collectebus.
- Na een donatie kan de donateur aangeven dat zijn/haar/hen gegevens met de collectant gedeeld mogen worden. In dat geval ontvang je een mail met daarin de gegevens van de donateur, zodat je hem/haar/hen persoonlijk kan bedanken.